tiistai 23. syyskuuta 2014

Luokkani 6b leirikoulussa



LUOKKANI 6B LEIRIKOULUSSA
Kirjoittanut Verna Honkonen (6B)

Koulun parkkipaikka kuhisee innostuneita oppilaita matkalaukkuineen. 6B-luokka on valmiina lähtemään leirikouluun. Bussi kaartaa pihaan ja laukkuja nostellaan sen tavaratilaan. Jännittyneet leirikoululaiset hyvästelevät vanhempansa neljän päivän ajaksi ja hyppäävät linja-autoon.

Bussimatka sujuu mukavissa merkeissä jutellen ja pelaillen. Pian saavummekin jo Vuosnaisten Meriasemalle ruokailemaan. Syötyämme ja ryhmäkuvia otettuamme ajamme bussin saaristolaivaan puolen tunnin mittaiselle matkalle Åvaan. Katselemme merimaisemia ja vaihdamme lauttaa kohti Hummelvikia. Hummelvikiin Vårdön saarelle saavuttuamme asetumme yöpymään Sandösundin pikku mökkeihin. Illalla pulahdamme meressä uintilenkillä.



Aamulla herään mökkimme ulkopuolelta kuuluviin ääniin: jotkut ovat jo hereillä. Teemme aamutoimet ja kokoamme tavarat majapaikan vaihtamista varten. Minä ja mökkikaverini menemme aamiaiselle ja sen syötyämme koko luokka lähtee bussilla Vårdön kirkolle, josta opas napataan kyytiin. Matkalla Bomarsundin raunioille hän kertoo mielenkiintoisesti saaren historiasta. Perillä katselemme raunioiden lisäksi lampaita.



Ennen kuin nähtävyyksien katselu jatkuu, käymme Strömsö-kokin ravintolassa lounaalla. Ravintolalta suuntaamme ”valkoinen karhu”- eli Vita Björn –vankilamuseoon, jossa nähtävänä on vankityrmiä eri ajoilta. Vita Björnin lähettyvillä olevassa Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseossa pistäydymme myös katselemassa entisajan Ahvenanmaan perinteistä maalaisasutusta.



Vuorossa on Kastelholman linna, jossa kiinnostukset heräävät, kun opas kertoo noitarovioista. Kuulemme Juhanasta, Eerikistä ja hänen vaimostaan Kaarina Maununtyttärestä tarinan, jossa Kangasallakin on oma osansa.

Iltapäivällä pääsemme katsomaan sipsien valmistusta yksityiskohtaisesti Chipsin tehtaalle. Näemme miten perunalastut maustetaan, pakataan ja miten vialliset erotellaan muista. Kaikki pääsevät maistamaan myös tuoreita sipsejä ja toteavat niiden olevan herkullisia.

Majoitumme hotelli Adloniin sataman viereen ja illalla pääsemme vielä tutustumaan Maarianhaminan sievään keskustaan.

Aamiaisen jälkeen bussi lähtee ajamaan kohti Eckerön riistasafaria. Safarilla ajamme traktorin vetämässä vaunussa ihaillen monenlaisia eläimiä: strutseja, peuroja ja villisikoja. Strutseja pääsemme syöttämäänkin. On hauskaa katsella, kun ne työntävät päänsä aidan raosta ja taivuttavat kaulansa hassunkuriselle mutkalle.




Riistasafarilta tultuamme poikkeamme jäätelöllä ja menemme vieressä olevaan Metsästys- ja kalastusmuseoon, jossa tutustumme saariston elämään monin tavoin. Näytteillä on työkaluja, kalastus- ja metsästysvälineitä sekä erilaisia täytettyjä eläimiä.



Myöhemmin iltapäivällä lähdemme kylpylä Mariebadiin, jossa laskemme vesiliukumäkeä ja teemme uintilenkkejä meressä.

Illalla pelastamme jumiin jääneen siilin ja siirrämme sen lähelle puistoa suojaisalle paikalle. Hotellilla koko luokka järjestää diskon.



Aamulla alamme heti pakata. Sen tehtyämme syömme aamupalaa ja lähdemme linja-autokyydillä kiertoajelulle ”tuhannen lehmuksen kaupunkiin” eli Maarianhaminaan. Kiertelemme ja näemme kiinnostavimmat kohteet ja kuulemme kiinnostavimmat jutut. Viimeisenä kohteena on Pommern-laiva ja sen yhteydessä oleva Merenkulkumuseo. Esillä on mielenkiintoisia esineitä ja asioita, kuten toiseksi ainoa merirosvolaivan lippu. Katsomme lyhytelokuvan Pommernin historiasta ja saamme käsityksen sen aikaisten merimiesten elämästä.



Viking Grace saapuu satamaan ja nousemme kyytiin. Ruokailemme seisovasta pöydästä, jonka jälkeen meille jää reilusti aikaa ostoksille Tax Freessa. Bussimatkalla koululle katselemme Nikke Knattertonia ja syömme hampurilaisia. Leirikoulusta jää mukava muisto!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti