keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Oppilaskunnan hallitus kansanedustajan Sanna Marinin vieraana eduskunnassa


Oppilaskunnan toimintavuoden aloitus

Suoraman koulun oppilaskuntavuosi alkoi yleiskokouksella liikuntasalissa. Rehtori toimi puheenjohtajana. Hän kertoi oppilaskuntatoiminnan tärkeydestä, ja siitä, että oppilaiden mielipiteitä kuunnellaan koulussamme. Ohjaavat opettajat kertoivat siitä, mitä luokan edustajan täytyy tehdä oppilaskunnan hallituksessa ja miten vaalit pidetään. 

Vaalikampanjat kestivät viikon. Joka luokalta valittiin varsinainen- ja varaedustaja. Ehdokkaat pitivät luokissa puheita ja tekivät mainoksia. Vaalimainoksissa luvattiin muistaa mennä kokouksiin, kertoa kokouksissa luokan toiveita sekä kertoa mitä kokouksissa on päätetty. Jotkut lupasivat ehdottaa kouluun karkkipäiviä tai lisää kympin aamuja. 

Koulumme vaalihuoneistossa vaalivirkailijoina olivat 5 A-luokan oppilaat (Päivi Klemin luokka). Äänestykseen mentiin jonossa ja vaalivirkailijoille piti sanoa oma nimi, joka viivattiin listasta yli. Sen jälkeen saimme äänestyslapun ja menimme äänestämään sermin taakse. Siellä oli ehdokkaiden nimet luokittain. Lappuun kirjoitettiin sen oppilaan nimi ketä halusi äänestää. Itseäkin sai äänestää. Sen jälkeen lappuun laitetiin leima ja se laitettiin arkkuun. Vaalien tulos paljastettiin koululle seuraavan viikon päivänavauksessa. Vaalitulos yllätti monen iloisesti.

Vaalien jälkeen pidimme hallituksen järjestäytymiskokouksen ja suunnittelimme matkaa eduskuntaan. Pyysimme retkelle myös Vatialan koulun hallituksen. Mukana olivat myös rehtorit, ohjaavat opettajat ja kaksi vanhempainyhdistyksen jäsentä.

Retki Helsinkiin

Kävimme tapaamassa tamperelaista kansanedustajaa Sanna Marinia pikkuparlamentissä. Emme voineet käydä oikeassa eduskuntatalossa, koska se on remontissa. Sanna Marin on ensimmäistä kauttaan kansanedustajana ja kuuluu SDP:n puolueeseen. Hän kertoi meille mitä kansanedustajan työhön kuuluu, mikä on eduskunta ja mitä eduskunta tekee ja paljon muuta. Kuulimme esim. että kansanedustajan työhön kuuluu paljon muutakin kuin kokouksissa istumista. Työ on kuulemma rankkaa, hauskaa ja joskus ehkä vähän turhauttavaa. Teimme myös kysymyksiä, esimerkiksi voiko kansandustaja oikeasti paljon vaikuttaa asioihin, paljonko hän saa palkkaa ja miksi työn nimi on puhemies, vaikka työssä on nainen. Tapaaminen oli kiva ja saimme paljon uutta tietoa mm. valiokunnista, missä tehdään paljon töitä. Sanna on ainakin lakivaliokunnassa.

Ruokailun jälkeen menimme pienen matkan päässä sijaitsevaan luonnontieteelliseen museoon. Ensin saimme käydä museokaupassa ja sen jälkeen lähdimme opastetulle kierrokselle. Kuulimme museon 100-vuotisesta vaiherikkaasta historiasta. Meille kerrottiin mm. Suomen ja koko maailman eläimistä, ilmastonmuutoksesta ja luista.
Luonnontieteellinen museo on huippukohde Helsingissä. Museon rakenteissa elää myrkyllinen hämähäkki, mutta emme onnistuneet näkemään sitä kuin kuolleena näytteenä.

Illalla olimme väsyneitä, mutta iloisia siitä, että matka oli hauska ja onnistunut. Matka meni mukavasti, kun tutustuimme paremmin muihin oppilaskunnan hallitusjäseniin. Perillä Helsingissä oli syntynyt jo monta uutta ystävyyssuhdetta.

Suuret kiitokset Sanna Marinille ja Suoraman koulun vanhempainyhdistykselle matkan rahoittamisesta.

Kirjoittanut Suoraman koulun oppilaskunnan hallituksen johtoryhmästä

Eero Sallinen, 5B, tiedottaja
Amanda Laine, 6D, sihteeri
Saara Palomäki, 6C, varapuheenjohtaja


Kuvat Pirjo Laatikainen, oppilaskuntaa ohjaava opettaja
=> Kuvia retkestämme on laitettu blogiin jo aiemmin. Kuvat ja matkakertomus on julkaistu Kangasalan Sanomissa 25.10.2016.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti