perjantai 24. helmikuuta 2017

Hiihtopäivä






Keskiviikkona 22.2.2017 oli 4-6-luokkalaisilla hiihtopäivä. Aloitimme hiihtämisen Kyötikkälän sillalta. Vaihtoehtona oli hiihtää joko 10 km tai 20 km. Koko meidän luokka 4.D valitsi 10 km. Matkalla oli hienoja talvisia maisemia. Hiihdimme Wattipolun suuntaan ja vähän matkaa sähkölaitoksen jälkeen oli kääntöpaikka. Takaisintulomatkalla oli mehupiste. Loppusuoralla alkoi vähän hyytymään, mutta kyllä jaksoi. Perinteisen hiihdon ladut olivat koko matkalta hyvässä kunnossa. Luisteluhiihdon väylä taas oli osittain hyvässä kunnossa. Mutta hyvin pärjättiin. Koulussa oli todella väsynyttä porukkaa hiihdon jälkeen. Hyvä reissu oli! :)

Tekstin kirjoittivat Roosa, Julia ja Roni.











Torstaina 23.2.2017 oli koulumme nuorempien oppilaiden hiihtopäivä Kyötikkälän ja soramontun maastossa. Tässä muutamia kuvia sieltä.

torstai 23. helmikuuta 2017

Kuuleeko kunta - lapsilla on asiaa






Tässä kunnan virkamiehiä, joille pääosa kysymyksistä ohjautui.
Suoraman koulun oppilaskunnan johtoryhmästa varapj, sihteeri, tiedottaja sekä ohjaava opettaja kävivät Kangasalan valtuustosalissa kyselytunnilla 7.2. tiistaina.
Oppilaat olivat luokissa miettineet etukäteen kysyttäviä kysymyksiä, joihin kuntapäättäjät sitten vastaisivat parhaansa mukaan. Tilaisuuteen oli tullut monesta koulusta oppilaskunnan jäseniä kysymyksineen joihin moneen saatiin vastaus.

Tilaisuuden avasi nuorisovaltuustosta Minttu Saarinen. Sen jälkeen kävimme esittelykierroksen, jossa jokainen kertoi nimensä ja koulunsa. Kunnanjohtaja Oskari Auvinen kiitti kutsusta ja piti esitelmän siitä kuinka kunta toimii. Sen jälkeen Marja Mattila kertoi meille Lapsen oikeuksista. 

Minttu jatkoi kertomalla nuorisovaltuustosta, jonka jälkeen Tytti Eromäki-Heino esitteli lasten ja nuorten osallisuutta kunnassa.

Lyhyen mehutauon jälkeen aloitimme varsinaisen kyselytunnin.

Tässä Suoraman koulua koskevia kysymyksiä ja vastauksia:

Tässä edustajamme kunnanjohtaja Oskari Auvisen kanssa.
K: Onko Suoraman kouluun mahdollista saada lisää ohjaajia?

V: Mattila: "Ohjaajan tuki oppilaalle on tosiaankin tärkeä. Kunnassa on reilut 80 koulunkäynninohjaajaa. Ohjaajaresurssi jaetaan aina edellisen vuoden keväällä koulujen esittämien tarpeiden pohjalta. Ohjaajaresurssia on viimeisten vuosien aikana jouduttu säästöjen vuoksi leikkaamaan. Kaikkiin tarpeisiin ei pystystä vastaamaan, mutta resurssit pyritään jakamaan mahdollisimman tasapuolisesti tarpeet huomioiden. Tasa-arvohankkeen rahoituksella on saatu lisäresurssia tälle lukuvuodelle. Tällä rahalla on kuntaan saatu palkattua kolme koulunkäynninohjaajaa, joista yksi on Suoraman koululla. Hankerahaa hankitaan myös ensi lukuvuodelle.”
 
Laine: ”Rahaa on jouduttu säästämään ja näin kunnantaloutta on saatu tasapainoon. Valtuusto päättää kunnan rahoista talousarviovalmisteluissa ja lautakunnat tekevät ehdotuksen rahojen käytöstä.”

Saataisiinko Suoramalle paremmat liikuntamahdollisuudet?

V: Leino: ”Pallo heitetään nuorisovaltuustolle. Skeittiparkki saatiin Pitkäjärvelle nuorisovaltuuston toimesta ja hankerahaa haettiin Kantri RY:ltä.
V. Laine: ”Pallokentän päässä on hyvä latu, jonka kunto riippuu paljon säästä. Luisteluradasta pystytään kertomaan tekniseltä puolelta."
Koskinen: ”Tekonurmikenttä tulee, mutta luistelukaukalo pidetään silti. Nykyisen nurmikentän päätyyn hiekka-alueelle jäädytetään talvisin luistelukenttä.”

K: Miksi kouluruokaan ei anneta enempää rahaa jotta siitä saataisiin maistuvampaa?

V: Haanpää: ”Kouluruokasuositukset vaikuttavat vahvasti ruoan laatuun ja esimerkiksi suolan määrään. Makua pystytään muuttamaan mausteilla, jotka ovat jo yläkouluilla ja luultavasti pian alakouluillakin. Monet oppilaiden ruokatoiveet ovat vastaan kouluruokasuosituksia. Kunnanvaltuustotulta löytyy JAMIX-sovellus, jonka kautta näkee koulun ruokalistat ja mitä kouluruuat sisältävät." 

Suoraman koulun oppilaskunnan sihteeri, varapuheenjohtaja ja tiedottaja mehutauolla.
Tässä oppilaat tilaisuutta juontaneen Minttu Saarisen kanssa. Minttu on Suoraman koulun oppilaskunnan hallituksen jäsen parin vuoden takaa. Hän toimii nyt aktiivisesti useassa nuortenjärjestössä.
Kysyttiin, että onko mahdollista saada hymynaama-arviointi ruualle. Tähän vahvistettiin, että sellaista on suunniteltu JAMIX-sovellukseen. Pohdittiin, kannattaako siirtää rahaa ruokaan vai urheilumahdollisuuksiin.

Tilaisuuden päätyttyä lähdimme Kangasala-talolta bussilla kotia kohti. Päivä oli erittäin opettavainen ja mielenkiintoinen.


Luottamusmiehihiä ja kauempana Nuvan jäseniä.
Kirjoittaneet Saara Palomäki, oppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja sekä Amanda Laine, oppilaskunnan hallituksen sihteeri

tiistai 21. helmikuuta 2017

EDUCA-messuilla palkintoa hakemassa



Perjantaiaamuna 27.1. klo 7.30 6 oppilasta ja 7 henkilökunnan jäsentä lähtivät kohti Helsinkiä, Educa- messuille, jotka ovat Suomen suurimmat opetusalan messut. Meille oppilaille matkan todellinen syy oli vielä hämärän peitossa, mutta matkan alkuvaiheessa rehtori paljasti sen:

Pia-ope oli tehnyt kaikille maittavat matkaeväät.



Koulumme oli kutsuttu Isosti yhdessä-kilpailun palkintojenjakotilaisuuteen. Oikein kukaan ei tiennyt mitä tilaisuudessa tapahtuisi, mutta kaikki olivat silti innoissaan!

Matka sujui rattoisasti ja parin tunnin päästä saavuimmekin Helsingin messukeskuksen viereen. Menimme aulan kautta suoraa päätä paikkaan, jossa tilaisuus oli.
Tässä meidän koko retkiporukka


Palkintojenjakotilaisuus alkoi ja moni tärkeä henkilö (esim. opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen) puhuivat. Kun puheet oli puhuttu, alkoi paljon odottamamme palkintojenjako. Palkintoja jaettiin kouluille, päiväkodeille ja lukioille erilaisista hienoista töistä.

Hetken odotuksen jälkeen tuli meidän vuoromme astua lavalle. Palkinnon hakivat rehtorimme sekä oppilaskunnan puheenjohtaja ja tiedottaja, jonka jälkeen muut tulivat perässä. Palkinnoksi saimme huimat 500€ koulumme käyttöön.

Posetimme opetusministerin kanssa...


... ja opettajien ammattijärjestön puheenjohtajan kanssa.


Kävimme yhdessä syömässä, jonka jälkeen saimme vielä kierrellä messualueella. Lähdimmekin kotimatkalle iloisin mielin taskut täynnä pinssejä, kyniä ja karkkia. Saavuimme koululle n. klo 17.00 ja siitä lähdimme kotia kohti pitkän päivän jälkeen.



Pinssejä, kyniä ja karkkeja tulijaisiksi.



Kirjoittaneet oppilaskunnan tiedottaja Eero Sallinen ja oppilasagentti Aaro Riponiemi