perjantai 5. syyskuuta 2014

Luontokoululaiset ötökköjahdissa
3B-luokka osallistuu luontokouluun. Meillä oli ensimmäinen tapaaminen keskiviikkona 3.9. Ensimmäiseksi tutkittiin hyönteisiä, jotka olivat korteissa ja laitettiin ne oikeille paikoille. Ja sitten aloitettiin ötököiden etsintä. Ötököitä pyydystettiin purkkeihin. Sitten lopuksi katsottiin, mitä ötököitä ne olivat. Niitä katsottiin luupeilla, ja ne näyttivät silloin isoilta. Löysimme kovakuoriaisia, muurahaisia, hämähäkkejä, kastematoja, leppäkerttuja, lukkeja ja juoksujalkaisia. Ötökät olivat yököttäviä mutta joidenkin mielestä söpöjä. Ötököiden tutkiminen oli hauskaa, mielenkiintoista ja tarkkaa hommaa. Löysimme paljon ötököitä, joita emme olleet aikaisemmin nähneet.
 

2D-luokka osallistuu myös luontokouluun. 3.9. menimme luontokouluopettaja Aulikin johdolla metsään.

Pyydystimme ötököitä laittamalla purkin ötökän kulkureitille. Sitten tutkimme ötököitä purkin kannessa olevan suurennuslasin läpi tai petrimaljassa luupilla. Imimme ötököitä pillillä purkkiin. Siinä piti varoa, että pienet ötökät eivät littaannu purkin pohjalle. Pyydystämisen jälkeen ötökät lajiteltiin kankaille omiin ryhmiinsä: kuusijalkaiset eli hyönteiset, kahdeksanjalkaiset eli hämähäkit, jalattomat eli esimerkiksi madot ja yli kahdeksanjalkaiset, joita ei löytynyt. Lopuksi päästimme ötökät vapaiksi.

Leikimme hippaa. Siinä juoksujalkaiset yrittivät ottaa siiroja kiinni. Joskus oli vaikea muistaa, kuka oli hippa. Kaikki menivät puiden taakse piiloon tai makaamaan maahan, etteivät juoksujalkaiset näkisi heitä. Kun juoksujalkainen tuli, kaikki siirat lähtivät pakoon. Juoksujalkaiset veivät kiinni jääneet siirat juoksujalkaisten pesään.

Lopuksi kuunneltiin tarina leppäkertusta, joka oli ensin toukka. Se koteloitui ja kasvoi aikuiseksi.
+

Parasta luontokoulussa oli pyydystää ötököitä pillillä ja katsoa mitä sai. Imiessä tuli joskus roska suuhun. Pienet ötökät karkasivat happiraoista. Oli kivaa lekkiä hippaa ja tutkia ötököitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti